Ariëtte van Reekum

Ariette_van_ReekumAriëtte van Reekum (1958) heeft haar opleiding tot psychiater in het Universitair Centrum Utrecht afgerond in 1993. Ze heeft vervolgens de opleiding tot psychoanalyticus gevolgd bij het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap. Ze is werkzaam geweest op meerdere terreinen van de geestelijke gezondheidszorg, als behandelaar, manager, plaatsvervangend opleider en directeur. Sinds mei 2011 is ze lid van de Raad van Bestuur van GGZ Breburg.

Naast deze werkzaamheden heeft ze een zelfstandig gevestigde praktijk. Haar affiniteit ligt op het snijvlak tussen psychiatrie en neurowetenschappen (mind en brain) , waarbij vooral de interesse uitgaat naar begrijpen wat mensen beweegt, hoe onbewuste processen alhoewel biologisch verankerd beinvloed kan worden door persoonlijke geschiedenissen.
Daarnaast is lesgeven iets wat ze graag doet. Ze geeft les bij de RINO NHN (neurobiologie en ontwikkeling), maar is ook docent bij Lenteson, waar ze met (jonge) psychiaters in gesprek gaat over professioneel leiderschap. Leiderschap in al haar facetten en valkuilen. Lesgeven leidt vaak tot nieuwe en verrassende inzichten en jonge mensen dagen haar uit om verder te gaan dan ‘het gebruikelijke en het bekende’.
Duaal leiderschap is iets waar ze sterk in geloofd en wat haar betreft kunnen professionele organisaties niet zonder professionele leiders omdat deze waarde toevoegen aan de behandelorganisatie en zorginstellingen hun legitimatie geven. Duaal leiderschap geeft, ‘if all goes well’, de spanning die nodig is om organisaties op een hoger plan te trekken, en geven richting aan het steeds weer (willen) verbeteren en het mogelijk maken van innovatie. Het is wel topsport en het heeft regelmatig onderhoud nodig.